Van droom naar drone
“Over tien jaar vliegen er drones door de kas”, zeiden oprichters Maarten Klerk en Theo Willemse bij de oprichting van Florinco, nu 10 jaar geleden.
Opdracht
Hun droom is uitgekomen, want ze ontwikkelden hun eigen drone die de groei van gewassen in kassen vastlegt. Het is een van de vele slimme software-oplossingen die de hightech-onderneming bedenkt, ontwikkelt en implementeert om productieprocessen van klanten beter en efficiënter te maken.
“Tuinders werken met een levend product waarop ze meer grip willen hebben”, legt Maarten uit. “Ze willen voortdurend inzicht in de groei van hun gewassen, zonder daadwerkelijk door de steeds grotere kassen te lopen. Daardoor kunnen ze vroegtijdig ingrijpen bij afwijkingen en calamiteiten.”
Een eigen drone
“Het begint bij ons met voorstellingsvermogen: ‘stel je eens voor dat we een drone met een camera door de kas kunnen laten vliegen’. Met dit idee zijn we aan de slag gegaan. Uit eerdere contacten met een wetenschapper van Wageningen University & Research wisten we dat er gedetailleerde informatie bestond over de groeisystematiek van planten. Daarmee konden we groeimodellen ontwikkelen. Met de werkelijke dronebeelden en machine learning zouden we dan afwijkingen kunnen signaleren en de groeicurve kunnen voorspellen.”
Vliegwaardigheid
Bestaande drones vliegen op gps en zijn daardoor niet geschikt voor kassen met een metalen constructie. Florinco maakte daarom een eigen variant. Maarten: “Een drone is een hightech-product waarin heel veel technieken samenkomen. Alles moet kloppen om hem nauwkeurig en stabiel te laten vliegen en z’n werk te laten doen. Dat doen we helemaal zelf in een multidisciplinair team. Ik ben er ontzettend trots op dat we onze eigen drone hebben ontwikkeld.”
Wat hielp was dat de ultra wide band-techniek met snelle data-uitwisseling betaalbaar werd. Daardoor kon de drone met kastjes in de kas communiceren om zijn horizontale en verticale positie te bepalen op basis van lichtsnelheid en luchtdruk. Voor deze innovatieve geïntegreerde techniek heeft Florinco een patent aangevraagd.
Balans
De puzzel had ook betrekking op het gewicht van de drone in combinatie met de capaciteit van de accu en de vliegtijd. “We willen zoveel mogelijk uit de beelden halen en de drone tegelijkertijd zo lang en zo snel mogelijk laten vliegen”, legt Maarten uit. “Dat is een fragiel evenwicht. We hebben de juiste balans met de juiste camera gevonden om veel goede informatie te verzamelen.” De drone is geschikt voor kassen met horizontale teelt met voldoende ruimte boven de planten.
Datamanagement
Per vlucht maakt de drone zo’n 60 tot 80 gigabyte aan foto’s en dat meerdere keren per dag. Zo’n enorme hoeveelheid data is onmogelijk handmatig te verwerken. “De algoritmes voor een geautomatiseerde analyse hebben we ook zelf ontwikkeld”, vervolgt Maarten. “Met machine learning bepalen we op basis van de partijgegevens, de werkelijke beelden en het zogenoemde Flower Leaf Concrete-model de rijpheid van de betreffende plant of partij. Flower Leaf Concrete geeft de verhouding tussen bloemen, blad en grondlaag weer.“
De teler kijkt op zijn dashboard in de cloud om de actuele groeicurve van zijn planten te zien, zonder door de hele kas te lopen. Als het algoritme afwijkingen detecteert, kan hij gegevens en historie opvragen.
“Een drone is een hightech-product waarin heel veel technieken samenkomen.”
“De drone is geschikt voor kassen met horizontale teelt met voldoende ruimte boven de planten.”
Oplossing
Van prototype naar pilot
De nieuwe technologie moet zich in de praktijk bewijzen en daarom zijn twee proeflocaties gekozen. Maarten: “De pilot loopt onder meer bij Gerbera United waar we het systeem verfijnen tot een volwassen product voor de glastuinbouw dat we medio 2024 willen uitrollen. De basisinfrastructuur staat en daarna kunnen we opschalen naar specifieke teelten. Ook denken we aan het detecteren van ziektes en plagen om aantasting van planten te voorkomen en het gebruik van bestrijdingsmiddelen te verminderen.”
Resultaat
Waarde voor de klant
“De klant krijgt grip op een levend product”, benadrukt Maarten. “Door het inzicht kan hij tijdig ingrijpen en dat levert hem meer kwaliteit en meer efficiency op. Door aan onze analyse een groeiprognose te koppelen, worden de teelt en dus zijn afzet voorspelbaar. Dat vergroot het rendement en versterkt de continuïteit van de onderneming. Dat is natuurlijk van grote waarde voor de telers, maar los daarvan vinden zij het fantastisch om de drone te zien vliegen. Dan glimmen wij natuurlijk van trots.”
“Per vlucht maakt de drone zo’n 60 tot 80 gigabyte aan foto’s en dat meerdere keren per dag.”